Pluggtips!

Många hör av sig och frågar om mina främsta pluggtips. Detta känns rätt långt borta nu när man under sabbatsåret lägger pluggandet så långt borta som möjligt - allt för att så småningom börja längta efter att plocka fram det igen. Hur som helst kommer mitt plugg att starta om en dryg månad och därmed kan det vara bra att ta upp ämnet i bloggen så smått.

Mitt absolut bästa pluggtips är att plugga i intervaller. Du börjar lite smått med 30 minuters intensivt plugg och därefter ger du dig själv 15 minuter att göra vad du vill på. Sitter du och pluggar vid datorn så får inga "roliga" hemsidor vara framme. De får du sedan logga in på under dina 15 minuters rast. Efter några gånger med denna intervall utökar du så att du istället sitter i en timme och endast pluggar, sedan får du 20 minuters paus att göra vad du vill.

På det här sättet blir ditt pluggande mycket mer effektivt och du orkar sitta och bara plugga då du är medveten om att du snart får en rast att göra precis vad du vill på. Vad du snart kommer märka är att du sitter längre och längre och pluggar då ditt effektiva pluggande gör det lättare att fortsätta med målet att få dagens plugg gjort snabbare. Sitter du istället och bara slöpluggar samtidigt som du gör annat tar det hela minst dubbelt så lång tid och arbetet blir inte speciellt bra då du aldrig riktigt kan komma in i det helhjärtat. Pluggar du i intervaller hinner du komma in i plugget och bara fokusera på det.

Ett annat pluggtips som för mig gjorde mirakel var att plugga utan dator i så stor utsträckning det bara gick. Ska du skriva en uppsats/ha ett seminarium/hålla ett föredrag skriv då för guds skull utkastet på papper i ett block istället för på datorn. På så sätt sitter du inte vid någon dator som distraherar dig. Sedan när det mesta är klart kan du använda datorn för att skriva rent. Men då gör det inte lika mycket om du sitter inloggad på facebook exempelvis under tiden, eftersom grovjobbet redan är gjort. Även här kommer du mycket bättre in i plugget och kan således göra ett bättre jobb då du inte har en massa roliga hemsidor som distraherar dig.

Sist men inte minst, ska du ha prov på något som inte är språk är det bästa som finns att först läsa på dig om ämnet och därefter diskutera ämnet med någon i familjen exempelvis. Antingen har du turen att denna person är insatt i ämnet och därmed kan du lära dig mycket från denne och erat samtal kommer definitivt att sätta sig inför provet galant. Man brukar säga att man lär sig bäst genom att både få läsa, höra och prata en text du ska lära dig. På det här sättet får du alla delar!

Eller så är personen du samtalar med inte insatt, men då ser du det bara som att du ska lära personen som lyssnar vad du ska ha prov på. Självklart får du ha lite notes under samtalet (majoriteten av dina anteckningar kommer fastna bara genom att du ska försöka förklara dem för din lyssnare) men främst kommer du märka att du talar om det som fastnat när du läst på. På det här sättet märker du alltså vad du behöver läsa på mer om och vad som redan sitter i huvudet. Detta var ett pluggsätt jag använde inför varje prov på gymnasiet. Och det gick ju rätt bra.. :)

 
Ni är nog många nya läsare som tror att det enda jag kan är att festa. Men är det något jag kan är det att klara skolan. Är en riktig plugghäst. Under gymnasiet var det absolut inget konstigt för mig att sitta inne och plugga varje fre&lör i en månads tid.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Vilket meritvärde gick du ut med?

2010-01-11 @ 17:42:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0