Vad hände med de svenska traditionerna?

Jag har liksom många andra läst Jimmie Åkessons (SD) artikel i Aftonbladet idag. Kluven är det minsta jag varit om det är värt att ta upp det som jag nu skall ta upp. Men en blogg är till för att skriva sina åsikter på. Yttrandefrihet är något vi har i Sverige, något som allt för ofta glöms bort.

Först och främst vill jag klargöra det faktum att detta inlägg inte är i provokativt syfte överhuvudtaget. Utan jag skriver mina tankar och åsikter angående en liten detalj som Jimmie skrivit om i sin debattartikel. Något som jag har enormt mycket kött på benen att uttala mig om. Resterande väljer jag att inte kommentera. Jag har helt enkelt för starka åsikter inom ämnet.

Det jag däremot vill kommentera är något han har väldigt rätt i, nämligen reduceringen av utförandet av svenska traditioner. Jag skyller inte detta på invandrarna - det vill jag klargöra. De erfarenheter som jag har av människor med utländsk bakgrund och kultur är att de är enormt duktiga på att värna om sina traditioner och seder. De vet om sin bakgrund och är stolta över den. Något som jag tycker är väldigt bra.

Vi svenskar dock, på grund av rädslan att bli kallad för rasist eller nasist, vågar vi varken bära svenska flaggan eller sjunga nationalsången med högburet huvud längre. Ordet patriot som i USA är av enormt positiv klang, är i dagens Sverige ett otroligt negativt klingat ord som man inte gärna kallar sig själv i officiella sammanhang.

Under alla år i grundskolan gick jag i två väldigt invandrartäta skolor. Sedan började jag på Viktor Rydberg gymnasium på Odenplan där det även där såklart gick en hel del elever med utländsk bakgrund. Jag har fått se båda sidor av invandrare. Elever under min grundskoleperiod som dagligen skrek era äckliga svennefittor efter oss i korridorerna och fortsatte med ni vill bara bli sönderknullade av en stor svart kuk, det är vad ni är värda och det enda ni duger till. Och att utländska tjejer, från deras hemländer, ska man inte röra - utan de gifter man sig med - de är värda något till skillnad från oss svenska tjejer. Sedan kom jag till VRG där sådant inte existerade. Där var det elever med utländsk bakgrund som uppförde sig exemplariskt - inget konstigt med det.

Men det jag ville komma till är denna rädsla och ointresse för att stå upp för våra svenska traditioner, precis som de från andra länder och kulturer är så bra på att göra med sina. Titta bara på Norge och deras firande av nationaldagen den sjuttonde maj. Jag har aldrig hört någon kalla dessa norrmän för rasister då de stolt bär upp den norska flaggan och sjunger den norska nationalsången med stolthet. Jag tror till och med att det är fler i Sverige som vet om vilken dag Norges nationaldag äger rum, än vilken dag den svenska äger rum. Svenskar ska vara så öppna och toleranta mot andra kulturer och traditioner - att vi glömmer bort vår egna.

Under mina senare år i grundskolan blev det tabu att sjunga nationalsången på skolavslutningen. Hade lärarna bestämt att den skulle sjungas, kom ett överflöd av arga samtal till skolans ledning om att invandrarna inte känner sig välkomna om den svenska nationalsången sjungs. Och att om den svenska ska sjungas, då ska minsann deras nationalsång sjungas också. Något jag överhuvudtaget inte kan förstå. Flyttar jag till ett annat land skulle jag självfallet vara stolt över mitt hemland, men jag skulle även anamma de traditioner och lagar som gäller i det land jag flyttar till. Jag skulle aldrig förvänta mig att invånarna skulle börja följa mina traditioner som jag var van vid från Sverige.

Vidare skulle födelsedagssången sjungas på engelska och att servera fläskkött i skolmatsalen sågs som ett hån mot muslimer. Helt naturliga och oprovocerade ting som är typiskt svenskt börjar anses rasistiskt. Detta handlar enligt mig främst om två grupper av människor. Den första är människor som helt enkelt inte vågar utföra det som alltid har varit typiskt svenskt, allt i rädsla för att framstå som rasist.  Den andra gruppen är människor som själva tycker att det är rasistiskt och respektlöst mot de som inte är från Sverige i grunden. Här kan det vara alla olika folkgrupper som anser detta, svenskar inkluderade. Att ta vara på svenska traditioner, innebär inte att man utrotar andra kulturers seder. Det innebär inte att man är för en "vi och dem" känsla, utan man är stolt över det man kommer ifrån - Det land man befinner sig i och bör bry sig om. Ett land som man har gemensamt med alla Sveriges invånare.

Jag kan tänka mig att jag kommer att få åtskilliga kommentarer till detta inlägg. Ni kommer säkert att kalla mig för både rasist, nasist och dylikt. Men är det så att man i dagens samhälle rankas som rasist om man vill ta vara på svenska traditioner och att vi ska vara stolta över vår bakgrund, ja då är jag väl rasist.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Tror inte att du får några sådana kommentarer när du la upp det på så bra sätt som du gjorde. Kvalitativ läsning!

2009-10-19 @ 23:37:06
Postat av: .

Jag vill gärna veta vad det är vi ska vara "stolta" över som svenskar. Är det en prestation att av en slump bli född i ett land? Så bara för att du är född här ska du ta åt dig äran för allting Sverige står för? Har aldrig och kommer aldrig förstå mig på någon form av nationalism, varken svensk eller annan.



Kul att du tar upp USAs patriotism som något positivt när det är det som främst har försvårat det landets utveckling.

2009-10-20 @ 07:24:13
Postat av: Petra

Gud vad glad jag blir när jag läser det är inlägget! Du VÅGAR säga det som många andra inte vill erkänna, så all credd till dig amanda! Man är inre rasist bara för att man vill värna om sitt land och sina traditioner, det är någonting man ska vara stolt över! Isåfall är ju personer med utländsk bakgrund rasister mot oss, eller?

Det jag ville säga var bara att jag håller med dig om allt du har skrivit i inlägget!

2009-10-20 @ 07:45:34
Postat av: Emelie

Sjukt bra skrivet!

2009-10-20 @ 08:31:42
Postat av: Anonym

mycket bra skrivet

2009-10-20 @ 09:03:04
Postat av: Jessica

heter det inte nazist?

2009-10-20 @ 16:06:38
Postat av: Malin

Hej Amanda.

Intressant inlägg. Tar mig friheten att citera och kommentera din text. "Om man vill ta vara på svenska traditioner och att vi ska vara stolta över vår bakgrund, ja då är jag väl rasist", enbart den åsikt innebär inte att du är rasist. Dock verkar du anse att svenska traditioner skall vara överlägsna andra, samt att andra religioner skall tryckas ner. Dessa åsikter kan uppfattas som rasistiska.



Föreställ dig själv att du skulle flytta till Iran, skulle du då fritt och glatt anamma deras religion då? Förmodligen inte...

Bara för att du bor i ett land skall du fortfarande ha rätt att utöva din religion.

Ingen skall tvinga dig att utöva något som du inte tror på.

Håller om att viss anpassning behövs göras, dock inte i den breda grad som du felaktigt tycker.

Dina åsikter kan lätt genomföras med Hitlers. Drömmen om en samma homogen ras.

Blanding av kulturer behövs för att världen skall utvecklas, förmodligen inget som du förstår.

Tror du seriöst vi skulle varit där vi är idag om alla var lika nationalistiska som du?

Med vetskapen att du kommer tycka att min åsikt är befäng drar jag en tröttsam suck och önskar dig och din Hitleraffisch, som förmodligen hänger över din säng, godnatt.

2009-10-20 @ 21:07:28
Postat av: Rita

Malin: Är det inte en självklarhet att Sveriges traditioner skall vara överlägsna andra när vi befinner oss i Sverige? Du har för övrigt helt och hållet skrivit en kommentar till Amanda som inte är baserad på hennes text. Du kallar henne för nationalistisk och rasist, men hon skulle överhuvudtaget inte vara välkommen i ett högerextremt parti eftersom hennes åsikter, i alla fall om man går efter detta inlägg, är väldigt politiskt korrekta.

2009-10-20 @ 21:19:14
Postat av: Signe

Hej gumman!



Litet tips... Romina skrev en ganska söt sak om dig och er familj i sin blogg. Kolla texten, precis efter musikvideon med Jay-Z... Skrivet i måndags.



http://laprinsessan.blogspot.com/



Hoppas allt är bra! Kram kram

2009-10-20 @ 23:21:13
URL: http://solarflare.blogg.se/
Postat av: Signe

Btw, angående Malin.



Som tur var så behöver vi svenskar inte flytta till Iran eftersom vi inte har ett styre, som förtrycker oss och våra medmänskliga rättigheter, som tvingar oss till flykt. Därför vill man heller inte anamma deras traditioner om man skulle flytta dit, eftersom vi är uppvuxna i Sverige där vi har ett fritt val när det gäller tradition och religion. Väldigt konstig parallell att jämföra Sverige som är ett land med väldigt stark yttrandefrihet, och Iran som är motsatsen...



Men det är väl lite det som är hela problemet, att Sverige, till skillnad från t.ex. Iran, är väldigt rädda för att köra över någon och därför tillåter att andra religioner och traditioner tar över utrymmet för våra egna.



Jag tycker Amanda har rätt, jag själv är dansk medborgare men uppvuxen i Sverige. Danmark är ett väldigt patriotiskt land och det finns inte en chans att någon där skulle strunta i att hissa flaggan, av rädsla för att trampa någon på tårna. Därför tycker jag det är väldigt konstigt när jag ser svenskar som inte vågar vara stolta för sitt land, när jag själv har en stor kärlek till både Danmark och Sverige inombords och absolut inte skäms för det på något sätt.



Aah, lite urspårning kanske... Ville bara säga att ditt inlägg är väldigt vettigt och man borde vara stolt för sitt land och dess kultur och historia. Sverige är nog det enda landet i hela världen där man inte vågar vara just det.

2009-10-20 @ 23:35:22
URL: http://solarflare.blogg.se/
Postat av: Josef K

Får jag fråga både blogginnehavaren samt "rita" vilka svenska traditioner ni tycker är så extremt viktiga?

I Sverige firar vi Jul, födelsedagar, nationaldagar, påsk och midsommarafton. Vad jag vet är det bara midsommarafton som är ursvensk.

Denna tradition tycker ni alltså är så viktigt att den definierar vilka vi svenskar är?

När vi hoppar runt midsommarstången och super sönder oss, det är en viktigt svensk tradition, eller?

Har full förståelse för att bevara traditioner. Ta judarnas pesach t.ex. Deras motsvarighet till vår påsk. Den firar dem för att minnas deras uttåg ur Egypten. Skillnaden i den traditionen och vår är att det finns substans i den. Den finns för att påminna dem om de grundvärderingar som är viktiga samt deras historia.

Därför tycker jag det blir larvigt när ni vill bevara de svenska, vilken substans har de?

Men som sagt det där är klassisk nationalistisk argumentation och den brukar inte ha något vettigt innehåll.

Nästa fråga är varför ni är så måna om att fira nationaldagen? Vet ni ens varför vi firar den?

Vad är det som är så viktigt för era identiteter att ni måste gå runt stan insvept i en svensk flagga? På vilket sätt bekräftar det er svenska bakgrund?

Men visst ifall ni vill traska runt stan med "huvudet högt" hållandes en stor svensk flagga så be my guest. Tvivlar dock på att ni någonsin gjort det.

Utan ni använder istället det argumentet för att klanka ner på invandrare.

Avslutningsvis kan jag avsluta med att traditioner är bra och bekräftar oss människor, om de har något vettigt innehåll. Vilket våra inte har.

Istället används den här typen utav argumentation för att sprida nationalism och minska integrationen mellan kulturer.

Väx upp

Mvh Josef K

2009-10-21 @ 08:29:16
Postat av: Danne

Maken till politiskt korrekt svennebanan-pkskräp har jag inte läst på länge. Nationaldagen har precis gjort till en allmän helgdag. Vår statschef står på skansen varje år och sjunger nationalsången inför tusentals människor. Hela jävla Stockholm är överbelarmat med gulblå pappersflaggor varje sjätte juni.



Måla upp några icke-problem, -svenskar firar inte nationaldagen av rädsla för att bli kallad rasist, lägg till några lögner, -man slutade servera fläskkött för att det var ett hån mot muslimer, gardera dig mot kritik, -jag har träffat både dumma och snälla invandrare, knyt ihop resonemanget, -det är invandringen som är orsaken. Kolla, en Jimmie Åkesson-artikel! Eller vänta nu...



Jag är så trött på den vita medelklassens martyrbild. Sjung "du gamla du fria" på midsommar i folkdräkt vid siljan med gustav vasa på väggen. Ingen kommer bry sig, jag lovar...

2009-10-21 @ 10:38:25
Postat av: Anonym

Gud vad man märker tydligt vilka som är svenskar som kommenterat och vilka som är blattar. Ni invandrare kan inte känna med Sverige. Låtsas för fan inte att ni är svenskar och inte ser varför vi ska värna om svenska traditioner. Klart som fan att ni skiter i det. Precis som majoriteten av invandrare gör. Ni som kommenterar bekräftar bara alla fördomar svenskar i dagsläget har om invandrare. Smart gjort!

2009-10-21 @ 11:54:48
Postat av: D

Hur definerar du en svensk?

Vem är svensk?

Är jag svensk som har utländska föräldrar men är född och uppvuxen i sverige?

Är min granne svensk trots att han är adopterad?

Är Ahmed svensk nu när han har uppehållstillstånd?



Zlatan blev "svensk" när han blev känd...

När Jag åker utomlands och folk ser min pass klassas jag som svensk...



kluvet

2009-10-21 @ 17:27:49
Postat av: Rita

D: ingen av dem som du räknar upp är svensk. det är ganska självklart. En vit person som flyttar till afrika kan väl aldrig bli afrikan? nej just det! vänd på det alla naiva människor så får ni själva svaren.

2009-10-21 @ 18:45:52
Postat av: Alexandra

Jag älskar Ritas kommentar. Helt underbar och så jävla sann! Ni kommer aldrig blir svenskar så länge ni inte har svenskt ursprung. Man är inte svensk för att man har ett svenskt pass för i dagsläget kan vilken jävla idiot som helst fixa just det. Man är svensk om man har svenskt ursprung och känner för Sverige.

2009-10-22 @ 01:09:26
Postat av: Anonym

Postat av: Alexandra



Jag älskar Ritas kommentar. Helt underbar och så jävla sann! Ni kommer aldrig blir svenskar så länge ni inte har svenskt ursprung. Man är inte svensk för att man har ett svenskt pass för i dagsläget kan vilken jävla idiot som helst fixa just det. Man är svensk om man har svenskt ursprung och känner för Sverige.

2009-10-22 @ 01:09:26



Eh. Ja, precis. Om man inte "känner för Sverige", då är man inte svensk.



2009-10-22 @ 18:30:36
Postat av: Jing

Oj vilka åsikter det går att fiska här! Både extremt fördomsfulla och fullständigt kränkande!



Till exempel kommentaren signerad anonym:

"Gud vad man märker tydligt vilka som är svenskar som kommenterat och vilka som är blattar. Ni invandrare kan inte känna med Sverige. Låtsas för fan inte att ni är svenskar och inte ser varför vi ska värna om svenska traditioner. Klart som fan att ni skiter i det. Precis som majoriteten av invandrare gör. Ni som kommenterar bekräftar bara alla fördomar svenskar i dagsläget har om invandrare. Smart gjort!!"



Själv har jag inte svenskt ursprung, men klart att jag kan värna om svenska traditior och värderingar ändå? Varför är det "klart som fan" att jag skiter i det? Jag är förvisso inte född i Sverige, men uppvuxen, uppfostrad och utbildad här. Sådana som du bidrar till segregationen, som är det verkliga problemet i Sverige, genom att dela upp människor i "vi och dom". Det är ju förkastligt.. Jag misstycker verkligen när folk pekar finger och berättar för mig vad jag tycker och inte tycker.



Och ang. Du menade att man aldrig kan kalla en vit man "afrikan"?



HAR DU HÖRT TALAS OM EN SYDAFRIKAN?



Vidare till Alexandras kommentar då. 1. De svenskar som INTE känner för Sverige är alltså inte svenskar?



2. Om två svenskar adopterar ett barn från Korea till Sverige, är barnet svenskt då om det inte har några minnen av något annat land än Sverige, talar felfri svenska och är uppvuxen med svenska traditioner och har en helsvensk släkt i övrigt?



3. Om två svenskar adopterar ett barn från Afrika, med samma förutsättningar och bakgrund som punkt 2. Är barnet svenskt?



4. Om två svenskar adopterar ett barn från Tyskland, med samma förutsättningar och bakgrund som punkt 2. Är barnet svenskt?



Handlar det om religion, landet man är född i, näsans storlek, ögonfärg eller hudfärg för er?



2009-10-22 @ 19:47:40
URL: http://jing.blogg.se/
Postat av: Anonym

Hej Amanda, jag gick i samma årskull som dig på Tallbacka och tycker du överdriver när du skriver "Elever under min grundskoleperiod som dagligen skrek era äckliga svennefittor efter oss i korridorerna och fortsatte med ni vill bara bli sönderknullade av en stor svart kuk, det är vad ni är värda och det enda ni duger till", så var det väl inte, vad jag kommer ihåg, kanske var så i B-klassen, eller? Det var snarare att de som inte såg svenska ut som blev på påhoppade från vissa killar med kommentarer som "Åk hem till ditt smutsiga land"...

Jag tycker att man har rätt att vara vem man nu vill vara, svensk, perser, grek, japan, amerikan, colombian osv, tro på vad man nu vill tro på så länge det inte går ut över andra människor. Om man flyttar till ett land ska man anpassa sig efter landet. Religon och politik ska inte kombineras då skapas bara problem.

Jag själv är född i Sverige men har en föräldrer från Europa och en från Asien, eftersom jag inte riktigt kan relatera till dessa länder mer än att mina föräldrar är där ifrån tycker jag att jag är faktiskt svensk, fast jag inte är blond och blåögd. Jag firar inte saker som man firar där, firar traditioner som firas här som midsommar osv. Man ska inte dömma dig eller mig efter hudfärg, hårfärg mm, för i grund och botten är vi alla samma typ av varelser, vi är människor som har samma typ av behov men olika livserfarenheter! Att ha starka fördommar innan man lär känna en människa är fel anser jag.



På tal om att din far jobbar på KI, jag studerar faktiskt där nu, ska göra ett projektarbete och undrar vad din far jobbar med, om man kanske skulle kunna få hjälp med källor.



Ha det bra!



2009-10-22 @ 23:07:12
Postat av: Mandy

Anonym: Jag vinner ingenting på att hitta på de meningar som jag har citerat i mitt inlägg. Just de meningarna har jag och ett par tjejkompisar till mig fått kastade i ansiktet. En anmälan har dessutom gjorts. Att ta sådana ord från sin mun är enligt mig oacceptabelt.



För att kunna hjälpa dig behöver jag veta vem du är.

2009-10-22 @ 23:35:07
URL: http://gulligamaandyy.blogg.se/
Postat av: Anonym

Hejhej,

Bra att en anmälan gjorts, man ska verkligen inte behöva höra sådana saker. Det är äckligt!

Missa skriva mitt namn :P men Joana från C klassen om du kommer ihåg, läste tyska tillsammans.

Tänkte mest på om din far skrivit nått som man kanske får använda. Har precis börjat på projektet så är inte i fas just nu, men skulle vara jättesnällt om jag skulle kunna ta kontakt med dig om det skulle vara så att man behövde lite hjälp.

Ha det bra!

2009-10-23 @ 00:59:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0