Lasse Kühlers Dansskola



Jag har fått frågor både via mail och här på bloggen om jag kan berätta lite om Lasse Kühlers dansskola. Jag valde den här kommentaren som hjälp så att jag får med det ni vill veta.

Hur det ser ut där, lärarna,priser,ålder,om det är svårt att komma in,människorna(vad för typ),stämning,dansstilar,uveckling,showerna,tider och hur man bör gå till väga osv. De har ju dansare där som e med på melodifestivalen, så du förstår allt sånt låter spännande och lockande :)

Redan nu kan jag säga att jag inte alls kan lika mycket om LKD som jag kan om exempelvis VRG då jag skrev ett inlägg om det. Jag tänker skriva allt så som jag personligen upplever det, i den grupp jag går i, alltså treåriga linjen. Man kan gå i både lägre och högre grupper än det beroende på hur länge du har dansat där.

För det första så kostar det 5700 kr per termin, vilket jag verkligen tycker att det är värt. Man får ändå tänka på att det är en av Sveriges absolut bästa dansskolor och vi dansar tre gånger i veckan för den summan. Till exempel ridningen som är två gånger i veckan kostar betydligt mer än så..

Gällande hur det ser ut där... det är väldigt fina danssalar med bra golv och sådant som är viktigt. Dansskolan ligger vid Tegnérlunden men det finns även lektioner vid Västmannagatan.

Lärarna är grymma! Jag har dansat i hela mitt liv och har aldrig haft så grymma danslärare. Självklart är vissa bättre än andra men överlag är det extremt hög nivå på dansskolans tränare. Både som koreografer samt lärare.

Vad gäller ålder så tycker jag att man ska söka in så tidigt som möjligt. Man märker att de vill ha unga elever som utbildas hos dem genom åren. Det är även då du kommer nå den ultimata utvecklingen. Jag ångrar ihjäl mig att jag inte bytte dansskola tidigare men det är inte mycket att göra nu. Grupperna är indelade självklart efter nivå men även ålder. Min grupp är exempelvis 90-91. Realistiskt nog så finns det färre grupper som startar där nivån är hög och eleverna är runt 15-17, än lite lägre grupper där eleverna är yngre.

Att komma in på dansskolan.. tja, är du duktig på att dansa så kommer du in om du gör en audition. Men som jag har skrivit så många gånger tidigare så handlar det mer om att visa dansglädje och utstrålning än att sätta varje steg. Att copa steg kan vem som helst göra, det behöver man inte vara dansare för att göra. Att dansa loss, ha utstrålning och bara vara grym och köra sin egna stil på allt kan dock inte lika många.. Sedan vet jag inte hur det gäller med kösystemet, de som känner att auditions inte är något för dem står i kö och dessvärre vet jag inte hur det fungerar mer konkret.

Vad det är för typ av människor.. ja du det är alla sorters människor som älskar att dansa! Vilket realistiskt nog också är alla olika sorters människor. I min grupp är dock alla väldigt lika och därför passar vi också så bra tillsammans. Vi är som en enda stor familj! Stämningen är på topp. Kühlers går man på om man vill satsa på dansen, annars får du inte gå kvar. Du får inte vara borta mer än tre gånger på en termin. I så fall mpste du gå och ta igen klassen du missat på en annan klass. har du varit borta bara en gång så är det också bra att gå och ta igen den klassen. Seriöst är det med andra ord, håller du inte måttet så görs något åt det vilket även resulterar i maximal utveckling hos dansarna.

Jag har aldrig utvecklats såhär mycket inom dansen som jag gjort under de här två åren på Kühlers. Det är som sagt så seriöst och danslärarna kräver så mycket av en liksom att det är en del konkurrens grupperna emellan så du utvecklas maximalt.

Vad ska jag säga om tider? Tiderna sätts av dansskolan och det finns inte så mycket att göra angående det. Jag dansar personligen tisdagkvällar två klasser i balett och jazz direkt efter varandra fram till klockan tio på kvällen. På fredagar dansar jag street 17.20.

Showerna hålls på Vasateatern och är även dem enormt professionella och seriösa. I publiken sitter folk från branschen så det gäller att verkligen göra sitt bästa. Kanske är det någon som ser just Dig och blir intresserad. Det finns lilla showen där de som inte har jättelång dansvana får dansa. Det finns mellanshowen där vi som går på linjen har den stora rollen. Och så finns det stora showen och där uppträder de som dansat på dansskolan länge och har jobbat sig upp till de höga grupperna som man kan nå efter de tre år som jag går nu. Det här med att dansa på melodifestivalen och andra tillställningar är alltså något som med stor sannolikhet blir verklighet då man gått treåriga linjen (ettåriga innan om man inte kom in på treåriga) och sedan går förintensiven, intensiven, showgruppen eller liknande. Har som sagt inte hundra koll på ämnet så är det någon av er som kan mer så får ni gärna lämna en kommentar.

Om du är sugen på att söka till dansskolan så tycker jag definitivt att du ska ta dig i kragen, kolla upp datum för audition (vilket brukar ligga i augusti någon gång) och anmäler dig för en audition. Det är precis som en vanlig danslektion bara det att det sitter tre personer bakom ett bord som för anteckningar och lite bilder tas så att de ska komma ihåg dig. Brev får du sedan hem om du blivit antagen eller ej, samt till vilken grupp - vilka stilar du ska dansa den första terminen och så vidare.

Vad gäller vilka dansstilar du dansar så dansar jag i alla fall balett och jazz varje termin. Sedan skiljer sig den tredje stilen från termin till termin. Hittills har jag dansat streetjazz, modernt, stepp och nu endast street som tredje dansstil utöver jazz och balett. Tredje året väljer du själv vilken stil du vill ha.

Jag hoppas att detta var till någon hjälp och att alla ni som funderar på att söka tar er i kragen och går på audition i sommar. Att söka till Kühlers är nämligen en av de absolut bästa sakerna jag gjort i mitt liv.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Åh tack :)
precis allt hade du med,nu har man bildat en bra uppfattning om dansskolan :)

kram kram

2008-02-27 @ 22:46:47
Postat av: Mandy

Det var så lite så! Har du några fler frågor är det bara att skriva här i bloggen eller maila mig på [email protected]

2008-02-28 @ 00:19:45
URL: http://gulligamaandyy.blogg.se
Postat av: Emilie

Minns själv hur härlig stämning det var på Kühlers :) Roligt att få läsa lite om det..

2008-02-28 @ 18:45:02
URL: http://emiliees.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0